Schakels en levenslijnen

SteM, stedelijk Museum Sint-Niklaas, Zwijgershoek:

Textiel- en grafisch kunstenares Renee Lodewijckx kreeg als ‘artist in residence’ opdracht een tentoonstelling uit te werken waarin verschillende technieken gecombineerd zijn. Gedurende enkele maanden( september 2012 tot juni 2013) werd er samen gewerkt met het Breimuseum van het SteM.
 
Met een verwelkoming van Ward Bohé, conservator SteM en een toelichting van Raf Coenjaerts, directeur CC De Ster, Willebroek werd deze tentoonstelling geopend op 6 april 2013.
Deze tentoonstelling in de Piet Elshoutzaal bestaat uit twee delen:
‘Schakels en levenslijnen’ is een textielproject in combinatie met schilderkunst, grafiek en keramiek. 
Het tweede deel ‘Grafiekdialogen’ is een wisselwerking tussen hedendaagse grafici

Deel 1: ‘ Schakels en levenslijnen

Van haak, brei en weefwerk, in combinatie met schilderkunst, grafiek en keramiek maakt Renee Lodewijckx een lyrisch abstract textielproject over innerlijke levenslijnen.    Als je een weergave van je leven wil geven, zijn het vooral feiten en gebeurtenissen, mensen, scholen en je werk. Dat is je ‘uiterlijke biografie’.
Waar het bij Renee Lodewijckx haar ontdekkingstocht om gaat is de innerlijke belevingen van feiten en gebeurtenissen. De innerlijke levenslijn is een veel onbekender gebied, het wordt gevormd door je kwaliteiten, je motieven, je inspiratie en je blokkades.

3 levenslijnen         grote lino       witte levenslijn opendeur 2011

detail levenslijn blauwdetail levenslijn rood

 
 In 2010 schilderde zij na een ingrijpend moment in haar leven een zwarte levenslijn.

de zes van rossa

Daardoor werd ze gefascineerd hoe levenslijnen aangeven op welke wijze onze afkomst en opvoeding ons vormt, hoe we reageren in de samenleving en wie we zijn als persoon.
Er volgde nog verschillende levenslijnen gebaseerd op het innelijke van andere personen: ‘Black levenslijn’: ‘Vierpersoonslevenslijn’, ‘Anastatische levenslijn’, ‘Legale levenslijn’,‘Grootouders levenslijn’, Gelijkheidslevenslijn’ , ‘Aquarius ‘, ‘Afvaart levenslijn’ …
 
grootmoeder en kleuren      detail 1 gelijkheidslevenslijn

witte levenslijn kop 2detail levenslijn grootvader

De ‘Metropolis levenslijn’ kronkelt door een wereldstad, een groot driedimensioneel textielwerk voor een internationale bevolking.  Deze levenslijn ontstaat in een puntbron.
Een waterstroom welt vanzelf uit de grond en is de oorsprong van de stad. Een plaats waar mensen wonen groeiend naar een centrum van grote allure met invloed en macht.

 

 

Vanuit de bron kronkelt de metropolis levenslijn door de stad en verdeelt of groepeert deze in gemengde of strikt gescheiden wijken. Buurten met verschillende culturen, elk met eigen levensstijlen. Wijken zoals chaotisch rood, gedisciplineerd beige, milieuvriendelijk groen, pronkend saffierblauw, feestelijk kanariegeel, overdreven roze, statig oranje, vuil zwart, onervaren mosgroen en oud bruin.

 

metropolis geheel 1     detail 4

De innerlijke levenslijnen worden verbonden door schakels. Zij weven als het ware al de momenten en gebeurtenissen waarop je gevoel over je leven al dan niet plots, langzaam of aangrijpend veranderd.

IMG_0199         IMG_0203

blauw/paarse hobbel   groene hobbel

sfeerbeelden tentoonstelling Schakels en levenslijnen   foto’s Henke

DSC03351 DSC03354 DSC03357 DSC03359 DSC03360 DSC03368 DSC03369 DSC03372 DSC03376 DSC03400  DSC03424DSC03428  DSC03435 DSC03457 DSC03459 DSC03469

DSC03407  DSC03403