Schaduw en wind

Schaduw en wind zijn
Dagboekfragmenten
46 pagina’s

Copyright: Renee Lodewijckx
Uitgeverij: Sintjoris, Lostraat 4 B-9850 Merendree
D/2001/5066/33

Klein concerto

Renee staat plots voor mij op het onvermijdelijke einde van vorige vermaledijde eeuw. Het lijkt alsof ze is opgedoken na een verre reis in de toekomst of na een afdaling in de tijd naar een ver verleden.
We kennen mekaar niet zo goed, maar er is een aangename vertrouwelijkheid. Als een soort verwantschap tussen diegenen die het onvatbare willen grijpen: in woorden, in beelden, vol schichtige signalen van driftige dromen en droeve verlangens…

Renee komt een geheim meedelen. Ze laat horen en zien vergaan in een stille storm, een gave die weinigen is gegund. Ze toont met grote bescheidenheid een duizelingwekkende caleidoscoop van gevoelens en inzichten, twijfels en genoegens, pijn en roes, verzet en woede!

Ze schildert en vliegt, zingt huilend, schrijft klauwend en vlindert en vingert en vrijt en verleidt en vrouwt en houdt van… Het is een stille schreeuw, een solitaire, vrolijke dans. En achter een kleurige sluiter van vitalistisch genot verbergt ze zwarte angst waar ze om lacht!

Renee ontmaskert list en zelfbedrog met een mysterieuze spiegel. Ze toont affectie door diep in je ogen te kijken met de blinkende blik van een zeemeeuw. Ze heeft haar eigen vrij universum ontdekt door zoeken zonder vinden en vinden zonder zoeken.

Ze geniet van de geluidloze betovering die nooit verbroken wordt in het subtiele spel van ‘schaduw en wind zijn’. Daarover schrijft ze dagelijks geobsedeerd verder aan haar exuberant dagboek, haar intieme symfonie. Het is haar unieke manier om met precieze geste de tijd te laten stollen.

Renee kent de kunst om het raadsel te vergroten !
Walter Ertvelt
Waterfront, 10 januari 200I